“Nood aan een efficiënter en menselijker schuldensysteem”

Het schuldenprobleem in ons land blijft groeien. De coronacrisis doet daar nog een serieuze schep bovenop. Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen, trekt aan de alarmbel: “We moeten dringend iets veranderen aan het systeem van schuldinvordering.”

Kwetsbare mensen steeds zwaarder getroffen

“Ongeveer 20% van de bevolking leeft op de grens van armoede”, zegt Van Goethem. “Steeds meer gezinnen moeten overleven met amper één inkomen. Die kwetsbare mensen worden vandaag, in tijden van corona, extra zwaar getroffen. Ze kunnen hun schulden steeds moeilijker afbetalen.”

“Ook aan onze universiteit stellen we vast dat studenten in de problemen komen in deze crisisperiode. Sommigen moeten zelf hun studies betalen, maar vinden geen studentenjob om dat geld te verdienen. Ik hoor zelfs dat studenten aankloppen bij het OCMW. Dat is ontzettend pijnlijk.”

Win-winsituatie dankzij nieuw systeem

“Wie schulden heeft, komt vaak in een neerwaartse spiraal van nog veel meer schulden terecht. Daardoor zien veel schuldeisers ook nooit hun geld. Het verdienmodel van de schuldenindustrie ligt aan de basis van die problematiek. Deurwaarders en incassobureaus innen de schulden dossier per dossier en rekenen daarvoor elke keer opnieuw extra kosten aan.”

“Invorderingen centraliseren en de afbetalingen spreiden is veel efficiënter én menselijker. Daarom geloof ik ook sterk in de oplossing van MyTrustO, dat onderhandelt met de persoon in schulden en zijn schuldeisers om tot een realistisch afbetalingsplan te komen. Dat resulteert in een win-winsituatie: de persoon met schulden betaalt stap voor stap af en de schuldeisers krijgen hun geld.”

“Ik hoop echt dat de overheden dit voorbeeld volgen en dezelfde filosofie implementeren in hun beleid. Dat zou een geweldige vooruitgang zijn in de samenleving.”

“Invorderingen centraliseren en betalingen spreiden is veel efficiënter én menselijker dan het huidige systeem”
“Invorderingen centraliseren en betalingen spreiden is veel efficiënter én menselijker dan het huidige systeem”

Je schulden stap voor stap afbetalen of ethisch verantwoord schulden innen?

Bekijk wat MyTrustO voor jou kan doen.